verslag microsoft ignite

Microsoft Ignite gemist? Wij niet!

Omdat we niet bij elke sessie aanwezig konden zijn, hierbij een kort verslag van de sessie “Windows Server 2019 deep dive”. Gepresenteerd door een overtuigende Jeff Woolsey en bijzonder interessant. Het verslag is van onze eigen professional Thomas Smits.
 
Wat in de sessie continu naar voren kwam was de nieuwe tool “Windows Admin Center”. Met deze tool kan je heel makkelijk servers beheren vanuit de browser. De tool maakt gebruik van WinRM en Powershell om de verbinding op te zetten naar de servers. Mocht je bijvoorbeeld de event viewer uit willen lezen op afstand zonder een mmc te openen naar de server, dan kan dat via Windows Admin Center. Wat hierbij ook handig is, is dat je het powershellscript kan bekijken dat Windows Admin Center, gebruikt zodat je dit bijvoorbeeld uiteindelijk in je zelfgemaakte script kan verwerken.
 
Waar veel beheerders nog moeite hebben bij het beheren van Windows Server Core edities, wordt dit nu dus veel makkelijker gemaakt omdat Windows Admin Center de schil is voor je Core Server.
 
En er is nog een toolkit uitgebracht door Microsoft, de Feature On Demand (FOD). Met FOD kan je een aantal standaard tools op je Windows Core server installeren om het beheren van de Core server op de console makkelijker te maken. Wat overigens onverstandig is vanuit securityoogpunt.
 
Ook werd de tool Storage Migration Service kort onder de loep genomen. Dit is een tool die al je file servers heel makkelijk automatisch kan migreren naar een nieuwe file server. Wil je bijvoorbeeld het IP-adres en DNS-naam mee willen nemen naar je nieuwe file server, dan regelt Storage Migration Service dit allemaal voor je.
 
Last but not least, Hyper-Converged Infrastructure. Dit is de tegenhanger van VSAN van VMware en hiermee kan je Software-defined je servers en storage koppelen zodat het één grote server/storage pool wordt. Met deze oplossing heeft Microsoft opnieuw een wereldwijd IOPS-record behaald; 13,798,674 IOPS! Het nieuwe record is met 25% minder servers is behaald dan bij het vorige record, maar eigenlijk hebben ze wel gesmokkeld met Intel Optane DC modules…

Who is Hanneke Stoker

You need update your bio: Edit your profile

BACK