datalek gemeente assen

Zo lek als een mandje

Gister en vandaag in het nieuws: een medewerker van de afdeling Toezicht en Handhaving van de Gemeente Assen heeft voor een datalek gezorgd. De gegevens van 350 personen liggen op straat. En daar is geen hacker aan te pas gekomen.

We zijn ons steeds meer bewust van de gevaren van cybercrime, maar ook te goeder trouw kan er behoorlijk wat misgaan ‘dankzij’ onze eigen medewerkers. Wist u dat er in 2018 maar liefst 20.881 datalekken zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens?

Wat er in Assen gebeurde, het versturen van persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger, bedroeg 63% van deze meldingen. Dat is nogal wat. Dat zijn ruim 13.000 gevalletjes ‘oh jee, ik heb op het verkeerde knopje gedrukt’. En juist daar, bij onze zwakke plek, valt winst te behalen voor onze digitale veiligheid. Bij ons klikgedrag. Bij het goed nadenken over het klikken op linkjes en drukken op knopjes. Bij onze awareness.

De moraal van dit verhaal is daarom: timmer uw tent goed dicht. Zorg voor cybersecurity en neem de maatregelen die in verhouding staan tot het risico dat u loopt. Maar vergeet vooral niet om aan de awareness binnen uw bedrijf te werken, want ook dat is cybersecurity. Zelfs al bent u voorzien van de benodigde cybersecurityoplossingen, de mens is en blijft de zwakste schakel. En hackers weten die ingang feilloos te vinden.

Who is Hanneke Stoker

You need update your bio: Edit your profile

BACK